petak, 1. srpnja 2011.

Kate Quinn: Ljubavnica Rima

 
Što se kuha u debitantskom romanu Ljubavnica Rima mlade Amerikanke Kate Quinn?

Sastojci: gladijatori, robovi, bahate patricijke, poremećeni carevi i sva moguća raskoš staroga Rima za vrijeme vladavine cara Domicijana.

Priprema: Zlobnoj petnaestogodišnjoj patricijki Lepidi Poliji oduzmite ljubavni uspjeh nad slavnim gladijatorom Arijem zbog njezine osobne robinje, Židovke Tee i pričekajte Lepidin okrutni odgovor na situaciju koji će promijeniti život svih Rimljana.

Po završetku čitanja ovog djela u mom umu se nesuvislo mogla ponavljati samo jedna riječ: Vau! Nakon svoje opsesije s Kćerima Rima očekivala sam puno od Ljubavnice, a knjiga je ta očekivanja i nadmašila. Nisam znala da li da ovaj osvrt počnem hvaleći radnju, pisanje, likove, prekrasnu naslovnicu ili brzo i pohlepno udisanje rečenica koje su sklopljene tako da teku kao mlijeko mom oku. Pa, za sada, mislim da ću početi s kratkim sadržajem.

Tea je Židovka porijeklom iz Judeje, jedna od rijetkih koji su preživjeli strašan pokolj i val samoubojstava židovskih pobunjenika u Masadi, nakon čega joj sudbina dodjeljuje ulogu osobne robinje mladoj i zlobnoj Lepidi Poliji, kćeri jedinici bogatog organizatora igara Kvinta Polija. Nakon što car u areni spletom okolnosti pomiluje jednog od zatvorenika predviđenih za pogubljenje, on se pretvara u slavnog gladijatora Arija, zvanog i Barbarin. Svojim legendarnim pobjedama osvaja naklonost Rima i ljubav svih njegovih stanovnica, uključujući i prekrasnu Lepidu koja je naviknuta da joj život da sve što poželi. Možete i zamisliti njezino iznenađenje kada shvati da Barbarin za kojim uzdišu sve žene Rima ljubi nikog drugog doli njezinu robinju Teu. U svom bijesu smišlja plan koji će potegnuti događaje u koje će se uplesti mnoštvo zanimljivih likova, patricijskih obitelji, politički vrh Rima i naravno, sam gospodar i bog, car Domicijan.
Dok Lepida unosi razdor u svoju novu obitelj, Tea izdržava život prostituke na dokovima, no Fortuna joj se nasmiješila kada je dobila svoju priliku i postala slavna i cijenjena pjevačica. Kada samom Domicijanu zapne za oko, stvari postaju gadne...

Potpisujem kritike Margaret George, Kate Furnivall i John Shorsa na poleđini koje Ljubavnicu opisuju kao 'veličanstveni, očaravajući spektakl snažnih osjećaja'.
Poglavlja su kao i u Kćerima podijeljena tako da prate jedan od likova, a ovdje su to Tea i Lepida, iako su segmenti skoncentrirani i na Arija, Paulina i Juliju što mi se jako sviđa jer je preglednije za čitati, a i stječe se bolji uvid u psihu pojedinog lika. Atmosfera radnje progresira iz relativno bezbrižne u potpuno mračnu, intrigantnu i nadasve napetu do zadnjeg trenutka. Tijekom čitanja stvara se određena privrženost likovima i jednostavno se nisam mogla oduprijeti emocijama koje su divljale sukladno događanjima u knjizi: mrzila sam Lepidu, topila se nad Teom i Arijem, sažaljevala i oplakivala Juliju, te gajila intenzivne ubilačke osjećaje prema Domicijanu nad kojim sam se cijelim bićem zgražala.

Pohvale bih mogla nizati koliko je i sama knjiga debela, pa ću zbog ravnoteže izdvojiti i par zamjerki o djelu.
Osobno, smatram da veza Arija i Tee nije razvijena do punog potencijala; početak je detaljan i obećavajuć, slijedi duga razdvojenost nakon koje čitatelj nestrpljivo odbrojava do njihovog ponovnog sastanka i kada se taj napokon dogodi promatran je očima Paulina Norbana i skrpan u par rečenica. No, s obzirom da se paralelno događaju još mnoge stvari to nipošto nije velika opaska djelu, čitatelj je i dalje prikovan do kraja kada sve 'dođe na svoje'.
Izdvojila bih i lik careve nećakinje Julije koja je jedna od najintrigantnijih likova, a o kojoj je napisano najmanje. Ne znam da li bih to zapravo i mogla nazivati pokudama jer da se mene pita djelo bi imalo kojih tisuću stranica koje bih gutala pohlepno, dok bih Quinn poslala hitni e-mail u kojem je alarmantno požurujem da što prije izda Empress of the seven hills i nastavlja pisati još sjajnih djela.

Onima koji razmišljaju da se bace na čitanje preporučila bih da prvo pročitaju Kćeri Rima jer će tako Ljubavnicu mnogo bolje razumijeti kao i likove koji se u njoj pojavljuju. Zvuči kao da nema smisla, ali činjenica je da su Kćeri zapravo njezin prequel, kao što je i nadolazeća Empress sequel Ljubavnice. Izgubljeni? Evo objašnjenja: knjige su izdavane određenim redosljedom ali kronološki ih je lakše razumijeti i užitak čitanja je veći. Dakle, da zaključimo: prvo Kćeri, zatim Ljubavnica i naposlijetku Empress (koja je najavljena za 2012.), a radi se o vladavini cara Trajana.
Jedva čekam.

Broj komentara: 11:

  1. Čitala sam ljubavnicu a tek sam onda saznala za Kćeri Rima, i shvatila da je Ljubavnica nastavak. Ne sviđa mi se potez Znanja da neke knjige iz ove biblioteke ne uvrsti u ponudu u BiH. Tako ja Kćeri ne mogu nigdje naći, kao i prvu Gillomeovu knjigu (našla sam tek treću, Vitez Templar), da ne spominjem Nesboovog Crvendaća. Totalni fail. Možda dođu poslije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda da znanje u BiH šalje knjige koje su preostale nakon kupovine u Hrvatskoj :(
    Bezveze.

    OdgovoriIzbriši
  3. Potpisujem sve što si napisala. Knjiga mi je super.
    U početku me je strahovito podsjećala na trilogiju Znak lava Francine Rivers. Mlada ropkinja, njena gospodarica koja joj se osvećuje... Ali kako je priča išla dalje, sve me je manje podsjećala, i bila mi je super.
    Sad još moram nabaviti Kćeri Rima.

    OdgovoriIzbriši
  4. Eh pa toliko sam se mislila da je kupim na moru, i nisam :(, i sad mi je mnogo zao, da sma prije procitala ovaj tvoj osvrt definitivno bih. Slučajno sma zalutala na tvoj blog i mnogo mi se svidja, sad vidim da je ovdje i moja Biberlee za koju saljem kiss

    OdgovoriIzbriši
  5. Nadi, hvala, i meni se sviđa tvoj blog.

    OdgovoriIzbriši
  6. svidjela mi se jaaaaako! obožavam kada je glavni ženski lik jaka i odlučna žena koja nikada ne odustaje

    OdgovoriIzbriši
  7. E nemas pojma koliko mi je bilo zao kada sam shvatila da su Kceri Rima prequel :( Bila sam odusevljena Ljubavnicom, ali se ne mogu natjerati da citam Kceri Rima, jer vec znam sudbinu likova, a i na kraju krajeva tko ce postati caricom. Ti si u svojoj recenziji Kceri napisala spoiler koji ti se jako svidio, a meni to nece biti nikakvo iznenađenje jednom kad procitam knjigu. :(

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja je nisam mogla ispustiti iz ruka dok je nisam procitala,odlicna knjiga.

    OdgovoriIzbriši
  9. U potpunosti se slažem, pročitala sam ju u dva dana! Tema je tako dobra i očarala me. Nisam čitala kćeri Rima, ali svejedno nije bilo važno za radnju. Svejedno, znam da Kate ima još mnogo dobrih knjiga, samo mi je krivo što naši nisu preveli. :/

    OdgovoriIzbriši
  10. Pročitala sam Kćeri Rima koja mi se jako svidjela pa Ljubavnicu Rima koja me potpuno oduševila!! Savršeno napisana knjiga, iznimni likovi, mračno i močno, osjećajno...Hvala na preporuci!

    OdgovoriIzbriši