utorak, 27. prosinca 2011.

Mojih top 20 najboljih knjiga ove godine



Prije no što godina kalendarski istekne red je i da sažmem svoje čitateljske dojmove otkad sam počela voditi ovaj blog. Tako sam odlučila sastaviti svoju top 20 listu na kojoj su mjesto pronašle najbolje knjige koje sam pročitala unazad cca dvanaest mjeseci. No, da budem poštena moram reći i kako su neke knjige pročitane prošle godine, ali su zbog svoje kvalitete zaslužile da budu predstavljene i od srca preporučene vaskolikom internetskom puku kao npr. Vodoriga, Jonathan Strange & g. Norrell i Trinaesta priča. Naravno, poredane su po nekakvoj ljestvici moje osobne preferencije (u kojoj veliku ulogu igra autorov ili autoričin smisao za humor) što ne znači da je npr. Čitač tmine imalo lošija knjiga od Evinog grijeha.

Žanrovski su prilično šarolike (krimići, misterije, fantasy, SF, ljubavni romani), no primjećujem kako ih je priličan broj obilježen teškom engleštinom: Crna vatra, Željezna ruka, Kraljevstvo snova, Orkanski visovi, Trinaesta priča, Staklene knjige kradljivaca snova, Whitney, my love, Zaposjedanje i Jonathan Strange & g. Norrell. Izgleda da je put do moga čitateljskog srca utaban ili preko prljavih ulica povijesnog Londona ili osamljenih, maglovitih vriština. Kao i obično, klik na naslov knjige da pročitate pune recenzije istih.  


17. Parfem
11. Rune
10. Drenje

Koje su vaše omiljene knjige pročitane u 2011. godini? 

Broj komentara: 13:

  1. Teško je izabrati, ali mislim da je Ruska Zima među mojih prvih 5, definitivno. :)
    Tu je naravno i nezaobilazni mi Pratchett. :P

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjena vjetra i Anđelova igra, Byrneov Biciklistički dnevnik, Nepodnošljiva lakoća postojanja, 3. Martin... :)

    Sviđa mi se lista, budem par naslova sigurno čitala :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Definitivno moj najdraži Jo Nesbø i njegova Oslo trilogija, Princ na bijelom konju, Sjena vjetra, Kćeri Rima, cijela križarska trilogija Jana Guilloua itd. Da ne nabrajam više. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jeeej, tako mi je drago da sam naišla na ovaj blog (sasvim slučajno). :)) Sad imam sigurno mjesto gdje ću da skupljam preporuke za knjige. :) Inače mi se čini da imamo sličan ukus što se tiče literature, a i poprilično sam luda za starom engleskom (koja je i ovdje na top ljestvici).
    A sa top ljestvice sam pročitala samo br. 7, 8 i 17. Ali sam par naslova već prepisala u svesku ;) Da znam šta je sljedeće na listi za kupovinu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš mi je drago da si našla zanimljive naslove za sebe :D

    OdgovoriIzbriši
  6. ja se ne mogu odlučiti ni za 20 naslova, a nekmoli izdvojiti 5,6... možda bih preporučila 'Sobu' Emme Donoghue, jer je nešto drukčija. btw, odličan blog :-)

    OdgovoriIzbriši
  7. Blog o knjigama, divno.
    ''Crnu vatru'' nameravam da pročitam (čitala sam ''Raskol'' i dopalo mi se što je glavni junak tako neobičan). A Staklenu knjigu gutača snova (kod nas su tako preveli) nikako da nađem, rasprodata je.
    Sjajan blog!

    OdgovoriIzbriši
  8. Whitney, my love... Definitivno najbolja knjiga ikada procitana!!!:-)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Već dugo pratim blog, a danas sam odlučila i komentarisati. U svakom slučaju, luda sam za knjigama, čim jednu završim drugu započinjem i tako u krug. Nekada mi služe kao bijeg od svega, a češće kao odmor.. Više sam sklona ljubavnim i povijesnim romanima, to mi valjda leži ;)

    Od knjiga sa spiska, na prvom mjestu mi je Vodoriga, zatim slijedi Evin grijeh, Parfem i Trinaesta priča :) . .... U svakom slučaju odličan izbor.

    lp

    OdgovoriIzbriši
  10. Moje najdraže knjige su i spisateljice Kate Quinn: Ljubavnica rima Kćeri rima Gospodarica rima Jude Deveraux : Princ na bijelom konju, Baršunasto obećanje jedva čekam nastavak sage o obitelji Montgomery

    OdgovoriIzbriši
  11. Jude Deveraux Princ na bijelom konju Baršunasto obečanje jedva čekam nastavke serijala o obitelji mountgomery Kate Quinn Ljubavnica rima Kćeri rima Gospodarica rima

    OdgovoriIzbriši
  12. Jude Deverauks : Baršunasto obečanje jedva čekam nastavak sage o obitelji Mountgomery Princ na bijelom konju izvrsna doza humora , Kate Quinn Ljubavnica Rima, Kćeri Rima ,Gospodarica Rima ,, uvijek me opuste i otiđem u svijet mašte sa likovima i njihovim zgodama i nezgodama :-)

    OdgovoriIzbriši